Loutkar.online
KNiha Džunglí Divadlo bratří FormanůFoto: Jakub Červenka

Divadlo bratří Formanů, DEKKADANCERS a Česká filharmonie připravují novou premiéru pro příští sezónu Azylu78

Divadlo bratří Formanů, Česká filharmonie a DEKKADANCERS společně připravují divadelní hudebně-taneční adaptaci Knihy džunglí.

Osobitý rukopis a magickou poetiku jí vdechne Matěj Forman, který je autorem scénáře, režisérem i scénografem. O originální původní hudbu se postará skladatel a dirigent Marko Ivanović a na místě ji přednesou hudebníci z České filharmonie. Pohybovou část celého divadelního dobrodružství, v choreografii Štěpána Pechara, zastanou tanečníci souboru DEKKADANCERS. Vznikající inscenace má být volně inspirována dílem Rudyarda Kiplinga i životem a zákony džungle jako takové. Premiéra je v plánu na červen příštího roku, předprodej vstupenek do Azylu78 právě odstartoval na webových stránkách.

Režisér a výtvarník Matěj Forman, skladatel a dirigent Marko Ivanović, choreograf a umělecký šéf DEKKADANCERS Štěpán Pechar a samozřejmě Rudyard Kipling, autor knižní předlohy, jíž je inscenace poctou. To jsou jména slibující mimořádnou kulturní událost. Přímo pro šapitó Azyl78 tvůrčí tým připravuje dobrodružné hudebně-taneční představení s prvky akrobacie, maskami a výtvarnou stylizací, kterou známe z tvorby Divadla bratří Formanů. Jejich společné dílo má být působivou symbiózou výtvarna, hudby, tance a příběhu o svobodě, o světlých i temných stránkách džungle. Kniha džunglí bude pro diváky všech věkových kategorií.

„Pro mě jde hlavně o život džungle. O zachycení divokosti, svobody, krásy a řádu přírody. O objevování toho, co se děje a kdo žije v jednotlivých patrech pralesa, co se děje v období sucha a deště i toho, co se stane, když do toho vstoupí člověk. Nepůjde o doslovnou adaptaci, ale o naši vlastní imaginaci inspirovanou Kiplingovými příběhy. Já jsem třeba při psaní scénáře od Mauglího a konkrétních postav daleko, pak přijde Marko a zase tam ty motivy vrátí v hudbě. Je to velmi tvůrčí spolupráce, nic takového jsem zatím nedělal,“ říká hlavní autor projektu, režisér a výtvarník Matěj Forman, který právě pracuje na modelu scény, v níž má být zasazeno také orchestřiště pro hudebníky České filharmonie.

Hlavním producentem nové inscenace jsou Jatka78, do jejichž divadelního stanu se Kniha džunglí nastěhuje. Ředitel Štěpán Kubišta a jeho tým si předsevzali, že chtějí produkovat hry, u kterých se sejdou tvůrci a umělci, kteří se spolu běžně nepotkávají. „Speciálně pro náš prostor Azyl78 tak vznikne představení, jaké nemá obdoby. Baví nás sledovat i ovlivňovat, jak se vše vyvíjí. Je to také naše nejvýpravnější a nejzajímavější vlastní produkce. Rádi bychom, aby si k nám našli cestu i diváci z různých koutů republiky a přizpůsobíme tomu víkendové hrací časy,“ komentuje plány Kubišta.

Letní scéna Azyl78 má za sebou úspěšnou první sezónu, na kterou zavítalo přes 29 tisíc diváků. Byla neobvyklá v tom, že trvala čtyři měsíce a azyl v šapitó našli i ti umělci a soubory, které se v dramaturgii Jatek78 běžně nevyskytují. Příští rok mají pořadatelé v plánu hrát své dvě vlastní velké inscenace. Hrací sezónu Azylu78 v roce 2022 zahájí na konci dubna velkolepá novocirkusová show Cesty v režii principála Cirku La Putyka Rostislava Nováka ml., která sklidila v letošním září mimořádné ohlasy.

Vstupenky na Cesty a Knihu džunglí jsou již nyní v předprodeji. Příznivci kultury si je tak mohou nadělit pod vánoční stromeček.

Magdaléna Novotná, 2. 11. 2021

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.