Loutkar.online
MInor Bratři nadějeFoto: archiv divadla

Bratři naděje Janka Jirků otevírají sezónu v Minoru

Ve středu 22. září 2021 od 18:00 proběhne první ze tří premiér, které plánuje divadlo Minor na podzim. Je jí inscenace režiséra Jana Jirků Bratři naděje o bratrech Kopeckých – nositelích nejznámějšího českého loutkářského příjmení a statečných legionářích v 1. světové válce.

Následovat bude 2. října premiéra Zachraňte číslo 6! Petra Erbese a Borise Jedináka a trojici zakončí 18. listopadu inscenace Jiřího Jelínka Dobré ráno, Viktore. Kromě divadla se Minor plánuje věnovat i tradičním vzdělávacím dílnám a outdoorovým hrám a pokračovat bude i online projekt Televize Minor.

Jan Jirků se v Minoru dlouhodobě věnuje historickým tématům (inscenace Hon na Jednorožce, Lipany, Zá-to-pek!), které rodinnému publiku vždy zprostředkuje strhujícím vykreslením životních příběhů hrdinů. Tentokrát se zaměří na osudy bratrů Kopeckých, kteří ani během 1. světové války neopustili hraní s loutkami a díky svému divadlu rozdávali radost i v podmínkách, které si jen stěží dovedeme představit.

Inscenace sleduje příběh bratrů Kopeckých od jejich dětství a seznámení se s loutkami, přes vstup do rakousko-uherské armády, hrůzy války, při kterých se snaží obveselovat ostatní vojáky loutkovým divadlem, během zajetí Italy a postupného přechodu k legiím, až po vítězný konec 1. světové války, kdy se bratři vracejí zpět do Čech a pokračují zde v hraní loutkového divadla.

„Hledali jsme nějaký příběh, na kterém bychom mohli ukázat výjimečnost českého loutkářství a vytryskl před námi příběh bratrů Kopeckých – legionářů, kteří hráli loutkové divadlo ve vysokých Alpách uprostřed zákopů světové války. Přečetl jsem kvůli nim spoustu knih a článků, přinutil celou svou rodinu, aby se mnou projela a procestovala celé území, kudy před sto lety vedla italská válečná fronta. Pořád jsem někomu ten příběh vyprávěl a pořád jsem cítil, jak ve mně roste jeden veliký smutek: Je to všechno zapomenutý! Nejen bratři Kopečtí, nejen legionáři, nejen založení naší republiky, ale celá ta první světová, dříve jen Velká válka,“ říká režisér Jan Jirků.

Autorem scény a loutek je Jakub Kopecký (mj. prapravnuk jednoho z bratrů legionářů), který s Minorem i Janem Jirků spolupracuje opakovaně, naposledy při úspěšné inscenaci Zá-to-pek!. Na něm se podílela i většina dalších členů tvůrčího týmu – autor hudby Jiří Hradil, kostýmní výtvarnice Andrea Králová, dramaturgyně Iva Kopecká, herci Bořek Joura, Václav Jelínek, Gustav Hašek, Johana Schmidtmajerová, Radka Pavlovčinová, Pavol Smolárik a Ondřej Nosálek, který za Zá-to-pka! získal v roce 2020 Cenu Thálie.

Jan Horák, 18. 9. 2021

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.