Loutkar.online
Plavba za duhouFoto: archiv divadla

Plavba za duhou v lodi

Divadlo Radost otevírá svou divadelní loď těm nejmenším divákům – a to dětem do tří let a jejich pra/rodičům. V bývalém Muzeu loutek se tak hraje po dlouhé odmlce první představení pro nejmenší, a to s prozaickým názvem Plavba za duhou. Režie se ujala Dora Bouzková a scénu vytvořil Matěj Forman.

Příběh Plavby za duhou je prostý – nastupuje se na palubu lodi, která odjíždí na dlouhou plavbu kamsi do dáli a herci divadla Radost jakožto námořníci lákají na dobrodružnou cestu po moři. V prvé řadě ale na cestu, jejíž celý obraz se skládá teprve v dětské fantazii. Průvodci hravě nabádají, aby se ti nejmenší, třeba i batolata, zapojili do hry a vnímali barvy, vyluzované zvuky a celý prostor, který se mění tu na palubu, tu na dopravní hřiště. Celý prostor lodi tak ožije a s pomocí diváků a jejich rodičů se mění v dobrodružnou dílnou, která skýtá vícero možností, záleží na dětském divákovi.

Za pobrukování herců souboru Divadla Radost sledujeme hadrové maňásky, které vtahují děti do hry, chvíli je to zase líbezná zvonkohra skrytá v květinách, jejíž vyluzovaná melodie působí doslova zklidňujícím dojmem. Veškeré dojmy umocňují barvy duhy, které divák sleduje jak v ilustrovaných portálech od Matěje Formana, tak skrze barevná skla, do nichž proniká denní světlo a vytváří tak hru barev duhy.

K režijnímu nastudování byla přizvána česká režisérka, loutkářka a herečka Dora Bouzková, která patří do hereckého a tvůrčího souboru divadla Loutky bez hranic. Působí také jako lektorka tvořivé dramatiky. V roce 2020 byla nominována na cenu Thálie v kategorii Loutkové divadlo za herecký výkon v představení „Nedopečený koláček“. Autorem komorní scény v prostoru lodi je Matěj Forman, autorem hudby Marek Doubrava a kostýmy vytvořila Andrea Sodomková. Hrají Kateřina Höfferová, Stanislava Havelková, Helena Pešková, alternují Leona Ondráčková, Teodor Dlugoš, Michaela Krobot Rotterová.

Premiéra: 17.9.2021

Zuzana Dubová, 16. 9. 2021

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.