Loutkar.online

Nová kniha o uměleckých loutkových scénách

Na jaře vyšla v mnichovském vědeckém nakladatelství Herbert Utz Verlag obsáhlá publikace vydaná oddělením sbírek loutkového divadla v Münchner Stadtmuseum „Handbuch zum Künstlerischen Puppenspiel 1900–1945: Deutschland, Österreich, Schweiz“.

Kniha se podrobně zabývá dějinami uměleckých loutkových divadel v první polovině 20. století v německy mluvícím prostoru. Podílela se na ní i spolupracovnice redakce Loutkáře Hana Ribi, která o publikaci říká: „Pozoruhodná na švýcarské loutkářské historii je velmi zajímavá shoda časově propojených událostí, které způsobily, že myšlenky reformátorů divadla 20. století Edwarda Gordona Craiga a Adolpha Appii, kteří na výstavě divadelního umění a scénografie v Curychu 1914 ovlivnili vznik umělecké scény Schweizerisches Marionettentheater v německé části Švýcarska, se shodou okolností formovaly ve stejném okamžiku i v Ženevě ve frankofoní části země. Švýcarský hudebník a pedagog Emile Jaques-Dalcroze, který působil s Adolphem Appiou v německém Hellerau, kde vypracovali s tanečníky nový pohybový kánon v prostoru zakládající moderní výrazový tanec, se vrátil těsně před vypuknutím první světové války do své rodné Ženevy, kde založil Conservatoire de musique d’Jaques-Dalcroze. Absolventky jeho rytmické školy, tanečnice Marcelle Moynier a Else Hausin založily později jak Les Marionnettes de Génève, tak i Marionettentheater Else Hausin v Bernu. Kniha udává u všech loutkových divadel i soukromé a muzeální sbírky, v kterých se dotyčné historické loutky jmenovaných divadel nacházejí.“

Více informací naleznete zde

-red-, 24. 9. 2020

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.