Loutkar.online

PŘELET NAD LOUTKÁŘSKÝM HNÍZDEM, DEN ČTVRTÝ

Píše Věra Halamásková

Přelet velkáFoto:

Mašinérie posledního dne festivalu Přelet nad loutkářským hnízdem se dala do pohybu inscenací Šššš. Šššš. Hůůů. Haf! libereckého Naivního divadla, po níž následovala pohádka O Palečkovi Malého divadla z Českých Budějovic, triptych Honza. Honza? Honza! plzeňského Divadla Alfa, výprava kolem světa s Nedopečeným koláčkem souboru Loutky bez hranic a divadelní přehlídku uzavřela inscenace souboru Buchty a loutky s názvem Vítězné svině. Večer byl slavnostně zakončen vyhlášením ceny Erik.

Psina ve vlaku.

Šššš. Šššš. Húúú. Haf! je rozkošně hravá inscenace tom, jak dva pejsci našli i přes plot přátelství a lásku, jak byli rozděleni násilím a jak to s nimi nakonec dopadlo. Napínavý příběh dobrosrdečného zrzavého pejska, který ve své parní lokomotivě pročesává svět a hledá svou milou pudlí slečnu, rozzáří děti i dospělé.

Pejsek na cestě potkává další psy, kteří mu v pátrání pomáhají. Veliký bernardýn mu dá něco na zub, když je náš hrdina vysílen z dlouhé cesty, malý vzteklý hafan utáhne celý vlak, když dojde dřevo a zatoulaný oškubaný knírač jej rozveselí klaunskými kousky, když už nezbývá příliš naděje na dobrý konec. Celkem v inscenaci můžeme vidět přes osm různých pejsků, kteří mají svůj vlastní charakter. Detailně vystavěné psí osobnosti jsou nachlup přesné a divákům přináší tato paralela k jejich reálným zkušenostem se psy mnoho smíchu.

Šššš. Šššš. Hůůů. Haf!Foto: Josef Ptáček

Inscenace se obejde jen s jedním slovem „aport!“ a dále s hromadou kňučení, štěkání, ňafání, čmuchání a vytí, v nichž jsou herci velmi kreativní, a nikdy se nestane, že by bylo psí výrazivo nejasné či nedostačující. Stejně vynalézavá a naprosto uchvacující je výprava Roberta Smolíka. Jak loutky psů, tak i scéna mají několik překvapivých detailů – kouřící výfuk auta, fungující výhybky na kolejích či zčistajasna objevivší se díra na hrací ploše na zakopání kostí.

Šššš. Šššš.Hůů.Haf!Foto:

Třikrát jinak v Janovicích?

V Janovicích se chystají oslavy k příležitosti výročí první písemné zmínky o obci a místní sbor dobrovolných hasičů si nemůže vybrat jednu ze tří divadelních her o významných Janovických rodácích, kterou by rádi uvedli během oslav. Projde divadelním castingem Honza Boháč, Honza Silný, nebo Honza Král?

Honza. Honza? Honza!Foto:

Na otočné trojhranné scéně se postupně rozehrávají tři různé příběhy Honzů, kteří se vydali do světa. Inscenátoři se snaží rozbourat repetitivnost dějové linky používáním různých typů loutek (manekýn, marioneta, maňásek) v jednotlivých příbězích. Estetický rozdíl je však nepatrný a ani ze strany herecké nedochází k rozrůzněnosti hlasové či loutkovodičské složky. A tak se i v relativně krátkém čase trvání celého kusu děti i dospělí v sále ošívali a jejich pozornost postupně klesala. Naštěstí se nad scénou na konci posledního příběhu objevily tři obrovské dračí hlavy, velmi umně vyvedené, děsivé a dým dštící, které byly zároveň jediným nápaditým scénografickým prvkem celé inscenace.

Ač je tedy myšlenka triptychu Honzů zajímavá, nelze než si povzdechnout nad jeho uniformitou. Na druhou stranu však v jednotlivých příbězích soubor dovedl najít mnoho vtipných mikro situací a slovního humoru.

Kam ses poděl, Eriku?

Atmosféra před vyhlášením ceny Erik byla plná očekávání a nervozity. Asi každý měl svého loutkového favorita, kterému úpěnlivě držel palce. Vyhlášení výsledků letošního ročníku naštěstí určitě neskončilo pláčem a pocitem nedocenění, jelikož na prvním místě si vesele zaštěklo hravé Šššš. Šššš. Hůůů. Haf! libereckého Naivního divadla, na druhém místě kouzelná pouť po zmrzlém Laponsku Nejmenší že Sámů od Československých klacků z KALDu a o třetí místo se podělily inscenace Vítězné svině souboru Buchty a loutky, D+Š+B divadla Rámus a scénická báseň Kdyby se ztratili… souboru Mízou do dřeva.

Všem umístěným i neumístěným děkujeme za účast a přejeme hodně zdaru v budoucí kreativní

tvorbě!

Šššš.Šššš.Hůůů.Haf!Foto:

Věra Halamásková, 6. 11. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.