Loutkar.online
Spitfire PodvraťáciFoto: Spitfire Company

Rodinné představení o přátelství chlapce a psa a jejich boji proti čínské tajné policii

Divadelní soubor Spitfire Company představí 11. října od 19:00 v rámci festivalu 4+4 dny v pohybu rodinné představení Podvraťáci o osudovém setkání osamělého chlapce a vojenského bojového psa.

S nadsázkou líčí alternativní životopis hongkongského studentského vůdce Joshuy Wonga, který se stal jednou z hlavních tváří současných protivládních protestů. Na pozadí skutečných událostí se odehrává fiktivní příběh zobrazovaný pomocí komiksu, live-cinema a fyzického divadla. Reprízy proběhnou 12. října od 16:00 a 18:00 v Desfourském paláci na pražské Florenci. Vstupenky jsou k zakoupení v předprodeji GoOut. Více na www.ctyridny.cz.

Na začátku roku 2016 bylo čínskou tajnou policií uneseno pět hongkongských nakladatelů. Mezi nimi se ocitl i Guii Minhai, majitel nakladatelství Mighty Current. Dodnes je nezvěstný, intervenovaný na neznámém místě pevninské Číny. Tato událost se stala impulsem pro vytvoření rodinného představení, jehož hlavní zápletka vzniká ve chvíli, kdy uvězněný nakladatel, Guii Minhai, posílá vzkaz své dceři. Nositelem vzkazu se stane pes Alfa, původně vycvičený ve vojenském programu vytvořeným pro zrod psích armádních superbojovníků. Tento psí hrdina se po svém útěku hluboko v čínských horách setkává s osamělým chlapcem, který se stane jeho osudovým přítelem. Společně jsou nuceni v hongkongských ulicích bojovat s mocnou čínskou tajnou policií.

Spitfire PodvraťáciFoto: Spitfire Company

Multimediální představení Podvraťáci je doporučeno divákům od 7 do 107 let. Nová premiéra opět svedla dohromady uměleckého šéfa Spitfire Company Petra Boháče a hudebníka Martina Tvrdého (aka Bonuse). Spolu s výtvarníkem Janem Tomšů a ilustrátorem Tomem Zahrádkou vytvořili tým, který se pokouší zprostředkovat pomocí archetypálního příběhu o přátelství komplikovanou realitu života ve městě, jehož obyvatelé touží po svobodě.

„Na pozadí tragického osudu uneseného nakladatele Guie Minhaie se odehraje epický fiktivní příběh outsiderů, kteří se i přes zdánlivě bezvýchodnou situaci vrhají proti mocnému soupeři. V březnu tohoto roku jsme společně s Martinem Tvrdým odletěli točit dokumentární videa z hongkongských ulic a tchajwanských hor a vůbec nás nenapadlo, co se bude v Hongkongu následně odehrávat. Jedna z posledních scén bude představovat bitvu mezi čínskou policií a smečkou potulných psů v čele s naším hrdinou. Je děsivé, jak se náš scénář symbolicky prolíná s realitou protivládních protestů,“ vysvětluje Petr Boháč.

Spitfire PodvraťáciFoto: Spitfire Company

Spitfire Company: Podvraťáci

Pátek 11. 10. 19.00, Desfourský palác / Premiéra

Sobota 12. 10. 16:00, Desfourský palác

Sobota 12. 10. 18:00, Desfourský palác

Vstupenky

FB událost

Spitfire Company: Podvraťáci

Koncept: Petr Boháč, Martin Tvrdý, Jan Tomšů

Komiks a ilustrace: Tom Zahrádka

Hudba, animace, video: Martin Tvrdý

Scénografie: Petr Boháč, Jan Tomšů

Light design: Jan Tomšů

Projekt manažer: Barbora Repická

Mezinárodní booking: Tereza Havlíčková

Koproducenti: Palác Akropolis, Místa činu / 4+4 dny v pohybu

Partneři: UFA Fabrik Berlín (D)

Podpořili: Hlavní město Praha, Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury ČR

Eliška Míkovcová, 11. 10. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.