Loutkar.online
VýletFoto: Divadlo rozmanitostí

Mateřinka očima studentů KALD, den čtvrtý

Výlet, Divadlo Rozmanitosti, Most

Inscenace Výlet je určena těm nejmenším divákům, v její anotaci se o ní píše jako o „kamarádské MIMI road-movie“. Jsme v dětském pokojíčku, z něhož se vydáváme na výlet (na který nás berou dva herci) – prostor pokojíčku ale za celou dobu neupouštíme, výlet se odehrává v našich představách, hrách a možná i snech.

Děj je poskládán z různých situací, které nás na takovém výletě mohou potkat, bohužel jsem mezi jednotlivými situacemi našla jen málo souvislostí. Na sebe pro mě nenavazovaly ani logicky, ani výtvarnými prostředky, které sice trochu vycházely z estetiky dětských pokojíčků – jenomže to je tak široké pole (v dětském pokojíčku přece může být naprosto všechno), že to nějakému ucelenému tvaru nepomáhá.

Představení na mě působilo jako vynuceně hravé. Herci se trochu pitvořili, jako by se chtěli svým jednáním přiblížit věku svých diváků. Všechny akce, při kterých používali předměty nejrůznějších druhů, jsou navíc doprovázeny umělými a infantilními zvuky elektrických kláves nebo jednoduchými písničkami. Potřeba neustále zvukově doplňovat dění (a nedá se zde mluvit o obohacení) dokazuje, že situace by samy o sobě dětskou pozornost nedokázaly udržet. Nic moc zásadního, zábavného ani krásného se tu totiž neděje. Herci tak musí všechno, co chybí, extrémně dohánět svou vlastní energií, což působí trochu křečovitě.

Asi bych neporozuměla tomu, co bylo smyslem a cílem Výletu, kdybych si to nepřečetla v brožurce. Ani poté ale nemám pocit, že by byl dětem skrze fantazii tvůrců a fantazii jich samotných zprostředkován nějaký nový zajímavý pohled na svět kolem nich. Možná se ale pletu. Každopádně bych inscenaci Divadla rozmanitosti zařadila mezi ty, které svého malého diváka spíš podceňují.

(Texty neprochází redakční úpravou.)

Marta Hermannová, 22. 6. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.