Loutkar.online
ŠTÁTNE BÁBKOVÉ DIVADLO GOMEĽ Pliš a PlumFoto: Dodo Šamaj, Bábkové divadlo na Rázcestí

Snažíme se stát divadlem mnoha směrů

Rozhovor s ředitelem Gomeľského loutkového divadla Dmitrym Gorelikem. Z produkce divadla mohli diváci zhlédnout inscenaci Pliš a Plum, která byla součástí programu festivalu Bábkarská Bystrica TOUR 2018.

Běloruské Gomeľské loutkové divadlo letos slaví 55. výročí od svého založení. Patří mezi jedno z předních státních divadel a může se pyšnit i častým působením na mezinárodních festivalech. Ředitel Dmitry Gorelik přiblížil tuto instituci a dotkl se i inscenace Pliš a Plum, kterou přivezl se svým souborem do Banské Bystrice.

Mohl byste stručně představit vaše divadlo a přiblížit festivalovým divákům jeho pozici v kontextu běloruských loutkových scén?

Jsme státní divadlo. Nejen, že patříme pod ministerstvo kultury, ale zároveň spadáme pod státní úřad našeho města Gomeľ. Od těchto institucí také získáváme zhruba 20–30% našich veškerých finančních prostředků. Jsme poměrně velké divadlo s více než sto zaměstnanci. U nás v Bělorusku na každou ze šesti oblastí spadá jedno národní divadlo – až na Minsk, kde jsou dvě. Mimo to máme ještě okresní a městské divadlo. Samozřejmě existuje ještě velké množství neodborných institucí, kde se dobrovolníci věnují amatérskému divadlu. Takové produkce mají v souboru 3 až 4 členy a fungují nezávisle na státní podpoře. Profesionální soubory z Běloruska se běžně objevují na mezinárodních festivalech. My jsme v posledních letech vystupovali ve více než patnácti zemích světa: například v Rusku, Itálii, na Ukrajině, v Německu nebo Arménii. Myslím, že máme na co být hrdí. Na Slovensku jsme ale poprvé. Samozřejmě si uvědomujeme, že se zde nachází velká loutková tradice. Před rozpadem SSSR jsme navštívili Polsko a Čechy, ale Slovensko až teď.

Na jakou věkovou kategorii cílí vaše inscenace?

V našem repertoáru můžete najít různorodé inscenace pro širokou škálu diváků. Dnešní představení Pliš a Plum cílíme na děti od sedmi let a starší. To proto, že se jedná o divadlo velmi emocionální, plné zvuků a ti mladší by se mohli vylekat. V naší tvorbě však myslíme i na batolata a děti jak předškolního, tak školního věku. Zajímají nás také teenageři a dospělí (pro ty uvádíme více jak deset inscenací). Například jsme pro ně uvádíme zpracovali slavný román J.D. Salingera Kdo chytá v žitě.

Pozorujete nějaký rozdíl mezi tím, jak vaší tvorbu vnímají různí diváci na festivalech?

V podstatě jsem nezaregistroval výraznější rozdíl. Navíc Pliš a Plum jsme dnes přivezli do zahraniční poprvé. Sami jsme byli zvědaví, s jakou reakcí se setkáme. Rád bych zdůraznil, že toto představení není určeno pro školní výlety, ale spíš pro rodiny, kterým má posloužit jako hromadný zážitek. Pokud nebudou děti něčemu rozumět, můžou se zeptat svých rodičů a ti jim vysvětlí, o co jde. Každopádně z toho, co jsem dnes odpozoroval, mám pocit, že děti vnímaly stejně pozorně jako ty naše doma v Bělorusku.

Jaká je vaše vize do budoucna? Kterým směrem se chce vaše divadlo nadále profilovat?

Cítím se býti spíše administrativním zaměstnancem a na tuto otázku by asi lépe odpověděl někdo z mých umělečtěji zaměřených kolegů. Bohužel, náš režisér se musel z naléhavých rodinných důvodů vrátit zpátky. Přesto bych rád zdůraznil, že se hlavně chceme nadále rozvíjet. Já osobně vybírám různorodé režiséry, jak mladé progresivní, tak ty starší, dejme tomu konzervativnější. Snažíme se stát divadlem mnoha směrů – tradičních i moderních. Pracujeme se vším od marionet po objekty. Naším cílem je dosáhnout co nejvyšší možné úrovně a rozmanitosti. I já sám občas pomáhám s režií některých inscenací, když na to přijde. Primárně mě ale zajímá, jak je inscenace zpracovaná, zda je realizovatelná a zda budu schopný ji prodat.

Článek byl převzat z festivalového zpravodaje festivalu Bábkarská Bystrica TOUR 2018. Další rozhovory a recenze naleznete v online verzi zpravodaje.

Ema Šlechtová, 15. 10. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.