Loutkar.online
Psí ostrovFoto: CinemArt

Blíží se česká premiéra loutkového filmu Psí ostrov

Než se dostane do ostatních kin, bude mít očekávaný snímek Wese Andersona Psí ostrov premiéru na začátku května na Anifilmu v Třeboni.

Festival je sice letos tematicky zaměřený na 3D počítačovou animaci, pro své zahájení si ale vybral tento pozoruhodný loutkový počin.

Českou premiéru budou navíc doprovázet dva z tvůrců – švýcarský animátor Elie Chapuis a francouzský spoluproducent filmu Ben Adler. Ti nejen že film uvedou, ale během festivalu nabídnout návštěvníkům možnost nahlédnout do zákulisí natáčení v rámci svého programu „Making of…“

Wes Anderson se loutkovou animaci ozkoušel už na úspěšném Fantastickém panu Lišákovi. Nyní tento světoznámý režisér spíše hraných filmů rozehrává s loutkami příběh z futuristického Japonska, kde propukla záhadná psí chřipka a kde jsou nakažení psi soustředěni na opuštěný ostrov plný odpadu. Právě tam se rozehrává napínavý příběh, plný typicky andersonovského humoru, narážek i stylových postupů, které známe z jeho hraných filmů.

Pro vizualitu filmu bylo přitom určující, že režisér vzdává velkou poctu japonské kultuře. Režisér k tomu uvedl: „Myslíme, že se odkazujeme na celou řadu japonských tvůrců a japonskou kulturu, ale hlavní vliv na nás měl Kurosawa.“ Nejenom, že zde opět posouvá možnosti stop-motion animace, která je tu ve všech aspektech precizní až dechberoucí, ale zároveň natočil poutavý film pro děti. Pomáhala mu přitom řada zkušených tvůrců z oblasti animace, ale samozřejmě rovněž – v ústředních hlasových partech – jeho oblíbení herci jako třeba Scarlett Johansson, Edward Norton, Bill Murray či navíc Yoko Ono.

Malvína Balvínová, 9. 4. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.