Loutkar.online

Sněhová královna v Divadle Bajka

14. října měla v těšínském Divadle Bajka premiéru pohádka snehová královna, na níž se podílely tři výrazné umělkyně: režisérka Marka Míková, výtvarnice Zuzana Štancelová a muzikantka Beata Hlavenková. (red)

Sněhová královna v těšínském loutkovém Divadle Bajka vypráví o síle dobra a lásky. Andersenovy pohádky jsou vždycky trochu smutné. Já jsem se tentokrát pokusila příběh o Sněhové královně co nejvíce odlehčit. Hledala jsem cestu, jak odhalit, že každý led a sníh musí roztát, když se setká s teplem. Že každá nenávist, sobectví, sebestřednost musí ustoupit, když se setká s láskou. Představení začíná tím, jak znudění ďáblíci vyrobí zlé zrcadlo, ve kterém je všechno křivé, ošklivé a špatné, jak ho nesou nad Zemí, aby se pobavili, jak v něm budou vypadat andělíčci a pámbíček. Zrcadlo však rozbijí na kusy a tak střepy letí dolů na Zem a zraňují lidi. Káji je jeden z těch, komu střípek vletí do srdce. A tehdy se zjeví Sněhová královna. Zuzana Štancelová ji přivádí na scénu jako bytost složenou z geometrických útvarů, vlastně je to zlé zrcadlo, které se zase pokouší složit dohromady. Teď láká Káje, aby jel s ní, a on ji poslechne. Horké srdce malé Gerdy však buší na poplach. Odvážně se vydá kamaráda zachránit. Každý, koho potká na cestě má v srdci střípek zlého zrcadla a Gerda ve své přímosti a lásce dokáže zraněným pomoci tím, že je prostě obejme. V tu chvíli se střípky rozplynou a ona pokračuje dál a dál, dokud nedorazí do paláce Sněhové královny a nenajde Káje.

V představení vystupují jak plošné loutky (královna, princ, princezna) tak maňásci (havran), tak manekýni (Gerda, Káji, babička) a pak loutky smíšené.

Hudba Beaty Hlavenkové dodává představení další rozměr. Zasazuje pohádku do dnešní doby, opuští romantický, teskný tón, který je v této pohádce tak nasnadě. Vytvořila hudbu veselou (písně květin v babiččině zahrádce), zároveň napínavou (motiv Sněhové královny) a závěrečná píseň: Roztají ledy, roztají sněhy… je téměř hitovkou.

Marka Mírková, 21. 10. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.