Loutkar.online
Petr MatásekFoto: Archiv

Zemřel Petr Matásek

(17. 4. 1944–25.7.2017)

Patřil mezi přední české současné (nejen loutkové) scénografy. Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze a scénografii na katedře loutkového divadla na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze. Byl výtvarníkem a šéfem výpravy Středočeského loutkového divadla na Kladně a Divadla dětí Alfa, od roku 1974 pak šéfem výpravy v Divadle DRAK v Hradci Králové. Spolupracoval s českými i zahraničními loutkovými divadly (např. USA, Austrálie, Japonsko), vytvořil řadu výprav i pro činoherní scény. Do historie moderního českého loutkového divadla se zapsal zejména inscenacemi, které jako výtvarník spoluvytvářel s režisérem Josefem Kroftou v Divadle DRAK, mj. Šípková Růženka (1976), Zlatovláska (1981), O Popelce (1982), Sen noci svatojánské (1984), Píseň života (1985). Byl dlouholetým pedagogem Kabinetu scénografie Katedry alternativního a loutkového divadla Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze, kde vychoval už celou generaci českých i zahraničních studentů-výtvarníků. Byl nejznámějším českým výtvarníkem loutkářského oboru současnosti, pozoruhodné byla i jeho práce pro činoherní scény doma i v zahraničí.

Odchodem Petra Matáska se uzavírá kruh jedné generace významných loutkářských osobností, které formovaly podobu moderního českého loutkového divadla druhé půle 20. století s přesahem do století 21. Petra Matáska znali díky jeho práci diváci v Evropě i a mořem a návštěvníci řady výstav, kde prezentoval nejen vlastní divadelní i volnou tvorbu, ale kde byly jeho loutky a scénografie součástí souborných výstav vypovídajících o podobě současného českého loutkového divadla i osobitém výtvarném vidění loutek a prostoru tohoto divadelního druhu. Jednou z posledních prezentací jeho práce byla oborová výstava Strings attached v Ohiu v USA a České loutkové divadlo 3x jinak (Korea, Japonsko, Česká republika), pořádaných pražským Institutem umění – Divadelním ústavem.

Nina Malíková, 26. 7. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.