Loutkar.online
Jak chodil Kuba za Markytou NDLFoto: Archiv NDL

18. mezinárodní loutkový festival v Dolní Poustevně

O víkendu 23. – 25. 9., ve velmi příjemných podzimních dnech, se v příhraničním městě na severu Čech konal již 18. mezinárodní loutkový festival.

Loutkový soubor Pomněnka, který v Dolní Poustevně tento již tradiční festival organizuje, přichystal, především pro své malé diváky, velmi pěkný program. Děti mohly vidět zahraniční, i české soubory, jako i profesionální, či amatérská divadla. Záměrem této reportáže není hodnotit jednotlivá vystoupení, jejich recenze jsou dostupné na internetu, ale spíše přiblížit atmosféru, která celý program festivalu provázela.

Dolní Poustevna, jako i všechny sousední obce, leží zcela stranou profesionálních loutkových divadel. Do nejbližšího libereckého Naivního divadla je to téměř 80 km a tak jsou zdejší děti zcela odkázány na tvorbu místních amatérských skupin, které svoje poslání plní o to zodpovědněji. Poustevenská Pomněnka, šluknovská Rolnička ty patří k těm nejstarším, najde se však i řada dalších. Soubor z Dolní Poustevny si je navíc vědom svého poslání i do budoucnosti a zodpovědně zde pracuje v rámci PO.DĚ.Su na přípravě budoucích kolegů do svého souboru. PO.DĚ.S to je poustevenský dětský soubor, jehož představení s názvem Vesmírné dobrodružství, bylo i na programu letošního festivalu a po výtvarné stránce šlo o jednu z nejzajímavějších inscenací.

Jedinečnou atmosféru tohoto festivalu, vytvářejí především diváci – tedy děti, kterých sem z okolních obcí přijíždí opravdu hodně. Dospělé publikum je zde v menšině. Všechny soubory se snažily o interakci se svým publikem, která se pokaždé dočkala silné odezvy. Děti se chtějí bavit prostřednictvím loutkového divadla navzdory době počítačů a chytrých telefonů. Všechny napjatě očekávaly další a další vystoupení, která se protáhla i do pozdních hodin večerních. Navzdory únavě je dokázal vtáhnout a velmi se jim líbil Hmyzí cirkus – vystoupení Cirkusu Žebřík, který se k velké škodě těch nejmenších konal ve večerních hodinách. Hravost, muzikálnost a vtip to byla jasná pozitiva, na které diváci slyšeli a reagovali. Z marionetových loutek byl za jednoznačného hrdinu Kašpárek.

Domnívám se, že přesně takový by festival měl být – maximálně vstřícný a vnímavý ke svým divákům. Pohodový, otevřený všem, kteří se ho chtějí zúčastnit. Účast profesionálních divadel na tomto festivalu (v tomto případě se jednalo o liberecké Naivní divadlo a Divadlo rozmanitostí z Mostu) je velkým přínosem a inspirací nejen pro amatérské soubory, které zde vystupují, ale hlavně obrovskou příležitostí pro děti , které mají jinak minimální příležitost vidět jejich představení.

Jako odměnu pro každého účinkujícího si poustevenští připravili velký keramický zvonek. Já osobně, jakožto divadelní profesionál a rodič k tomu, pevně doufám, že aktivitám takovýchto souborů neodzvoní a jejich činnost bude moci i nadále těšit nejmenší diváky! Z těch nejmenších se časem stanou dospělí diváci, kteří pak budou zaplňovat sály jiných velkých divadel. Ale bez těch pozitivních zkušeností v prvopočátku, by se mohlo stát, že by nám hlediště zela prázdnotou! Proto zlomte vaz i dalšímu ročníku tohoto festivalu a všem představením těchto amatérských souborů!

(Neprošlo redakční úpravou)

Petra Štefanová, 7. 10. 2016

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.