Loutkar.online

Online archiv

Drtina, Michal: Loutkové divadlo hrají od srdce, Loutkář 3/2023, s. 79–81

Loutkové divadlo Srdíčko z Jičína je souborem nadšenců amatérského loutkářství. Od roku 2007 ho vede principál Milan Smolík. Má zhruba třicet aktivních členů a hraje v suterénních prostorech Masarykova divadla, kde si členové vlastními silami vybudovali divadelní scénu. Svá představení uvádí pravidelně každou druhou sobotu, dvakrát za odpoledne, a to od října do dubna. Soubor zřizuje organizace Kulturní zařízení města Jičína. Při oslavách svých sedmdesátých narozenin, v říjnu roku 2022, obdržel ocenění města za udržování a rozvíjení loutkářské tradice v Jičíně.

Podle záznamů z kronik se loutkové divadlo v Jičíně hrálo již před rokem 1900. Vlastní historie Loutkového divadla Srdíčko však začíná až rokem 1951, kdy se pracovníci poštovního úřadu a nadšení divadelní ochotníci Jaro Fric a Jiří Škaloud snažili obnovit staré loutkářské tradice. Díky pochopení tehdejšího ředitele jič…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.