Loutkar.online

Online archiv

Š Kočovná společnost Žebřiňák: Kočovná společnost Žebřiňák, Loutkář 2/2023, s. 86–89

Svědky jejich tvorby mohlo být často jen několik málo šťastlivců v zapadlých českých a moravských vesnicích. Přesto se Kočovná společnost Žebřiňák (dále jen Žebřiňák) zdá být důležitou líhní divadelních a hudebních talentů. Co začalo jako klukovský nápad, jak si ozvláštnit prázdniny, se během několika letních sezón vybudovalo v ambiciózní divadelní i manažerský projekt. O osudech Žebřiňáku jako souboru i samotného fyzického vozu vyprávěli sourozenci Jan a Marianna Stránští.

Samotná myšlenka na trávení léta hraním s kočovným divadlem pochází od zakladatelského tria ve složení David Lomič, Jan Stránský a Jan Cimr. Na svou první cestu se Žebřiňák vydal v roce 2009. Postupně se připojovalo čím dál více umělců a kamarádů a soubor se rok od roku profesionalizoval. První tři roky táhl Žebřiňák Vysočinou, další tři roky jižními Čechami a poslední dva roky napříč Plzeňským kr…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.