Loutkar.online

Online archiv

Davidová, Eva: Slon a mravenec, Loutkář 2/2023, s. 66–67

Dokážete si představit podivuhodnější přátelství než to mezi slonem a mravencem? Vztah mezi bytostmi tak odlišnými, že sami nechápete, proč vlastně tito dva společně tráví čas, když jsou to takové nervy? A jak to může vypadat, když jim třetího do party dělá pořádkumilovná veverka?

Komplikovanost i krásu vztahů nesourodých postav (a povah) v hravé inscenaci pro malé děti vrcholící záchranou přítele zachycuje zcela bez sentimentu a zbytečného poučování Slon a mravenec Radka Berana v Divadle Polárka. Inscenace měla premiéru v květnu 2020.

Autorka knižní předlohy, oceňovaná Daisy Mrázková (1923–2016), napsala a ilustrovala stejnojmennou obrázkovou prózu pro děti již v roce 1982. Na jevišti Polárky je osobitá, křehká poetika autorčiných knih, zdá se, v dobrých rukou, zvlášť v péči dramaturgyně Karoliny Ondrové. Hned rok po premiéře Slona a mravence se v divadle volně inspirují další knihou Dais…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.