Loutkar.online

Online archiv

Voska, Vojtěch: Za hodinu pětkrát kolem světa, Loutkář 2/2023, s. 50–51

V loňském akademickém roce jsem chodil na jeden volitelný jazykový předmět, pro jehož úspěšné absolvování bylo nutné přednést referát na libovolné téma. Nejmenovaná spolužačka tak zpracovala prezentaci o ženách, které ji něčím inspirovaly. Na prvním místě byla Izabela Textorisová. Také vám to jméno nic neříká? A přitom to byla jedna ze zásadních postav slovenské botaniky, vůbec první žena v tomto oboru na Slovensku.

Vzpomněl jsem si na tento referát, když jsem se blížil na Štvanici, abych tam zhlédl nejnovější počin souboru Tygr v tísni – loutkovou inscenaci Pětkrát kolem světa režisérky Zuzany Burianové a dramaturgyně Marie Novákové. Podle anotace se zabývá dobrodružným příběhem cestovatelky Barbory Markéty Eliášové. Trochu jsem se zastyděl, že i toto jméno jsem slyšel vůbec poprvé.

Životopisné údaje jsou v tomto případě, myslím, naprosto nutné. Eliášová se narodila roku 1874 do chudý…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.