Loutkar.online

Online archiv

Dzadíková, Lenka: Inkluzívne inscenácie pre všetkých, Loutkář 2/2023, s. 43–44

Banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí (BDnR) sa dlhodobo venuje témam tolerancie a uvedomenia si pestrosti spoločnosti, ktorej sme všetci súčasťou. Riaditeľka Iveta Škripková a umelecký šéf Marián Pecko už od 90. rokov 20. storočia iniciujú rôzne aktivity pre menšiny a znevýhodnených – a vytrvalo pracujú na scitlivovaní divákov a diváčok rôznych vekových kategórií na témy rovnosti a rešpektu.

V sezóne 2021/2022 pripravili bábkový ateliér pre nepočujúce a počujúce deti Putovné uško a experimentálnu inscenáciu O prvom rozprávkarovi, ktorá bola určená (aj) nevidiacim a slabozrakým. Vidiaci si môžu na začiatku predstavenia nasadiť na oči masku, alebo môžu sledovať dianie na javisku – hercov a herečky, ktorí vytvárajú auditívnu stránku. Pozorovať ich konanie je zaujímavé, aj keď neilustruje príbeh. V sezóne 2022/2023 vznikli v BDnR ďalšie dve inkluzívne inscenácie. Jednu pripravila Michaela Homolová …

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.