Loutkar.online

Online archiv

Balvínová, Malvína: Prosvítit tmu, Loutkář 3/2023, s. 52–53

Celovečerní loutkový film režiséra Filipa Pošivače Tonda, Slávka a kouzelné světlo urazil dlouhou cestu a po letech příprav a výroby se konečně 2. listopadu objevil v českých kinech (na Slovensku o týden později). Předtím už stihl získat cenu na prestižním mezinárodním festivalu v Annecy. Režisér ve svém celovečerním debutu mimo jiné ukázal, že dětem lze nabídnout i potemnělý příběh.

V Annecy bodoval tento film v sekci Contrechamp, což je mezinárodní soutěž pro filmy, které nezapadají do škatulek. Jsou v něčem jiné než většinová produkce, a právě proto si zaslouží speciální pozornost. Pošivačův film si odnesl z této kategorie hlavní cenu, což není náhoda. Tématem filmu je totiž odlišnost. A ta se mu rozhodně nedá upřít – po tematické a příběhové, ale i po výtvarné stránce.

Příběh dvaaosmdesát minut dlouhého snímku, což je na ručně animovanou loutku opravdu dost, se odehrává během n…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.