Loutkar.online

Online archiv

Dolenská, Kateřina: Pátrání po severokorejském loutkářství, Loutkář 3/2023, s. 28–29

Pokud se v tomto čísle zabýváme loutkovým divadlem na Korejském poloostrově a doposud byla řeč pouze o jeho jihu, tak se logicky nabízí otázka: A jak to vlastně vypadá se severokorejským loutkářstvím? Od samého začátku mi bylo jasné, že najít odpověď vůbec nebude snadné.

Při svém pátrání jsem vycházela z úvahy, že pokud se v poválečném období ta část světa, která spadala do sféry sovětského vlivu, začala více zajímat o loutkové divadlo zejména z ideologicko-propagandistických a výchovných pohnutek a následovala vzorovou scénu – obrazcovovské moskevské Ústřední loutkové divadlo, a to zcela bez ohledu na domácí loutkářskou tradici –, bylo by divné, kdyby tomu v KLDR bylo jinak.

Jako první jsem se proto zanořila do historie Mezinárodní loutkářské organizace UNIMA, mezi jejíž členy severokorejské centrum patřilo už od roku 1957. Na stránkách Československého loutkáře se mi následně podařilo do…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.