Loutkar.online

Online archiv

Dolenská, Kateřina: Současné korejské loutkářství, Loutkář 3/2023, s. 25–27

Situaci v jižní části Korejského poloostrova pro Loutkář přibližuje rozhovor s doktorkou Jungmin Song, která pracuje jako odborná asistentka na americkém UCONNu a zároveň je badatelkou Ballardova Institutu. Podílí se i na přípravách kongresu UNIMA 2025 v Čchunčchonu.

Jaké jsou nejstarší doklady loutkářství na Korejském poloostrově?

Usǒng Sim,1 folklorista, který obnovil tři formy tradičního korejského loutkového divadla, se domníval, že korejská loutková představení jsou odvozena od šamanských rituálů zvaných kut. Obecně mezi odborníky panuje širší shoda na tom, že všechna performativní umění, tedy včetně loutkářství, mají svůj původ ve starých rituálech. V kut se využívají figury reprezentující duše zemřelých, které často během rituálu hrají v krátkých dramatických sekvencích.2

Jaké další historické etapy jsou pro korejské loutkářství klíčové?

Určitě bych zmínila, ž…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.