Loutkar.online

Online archiv

Koshiro, Uno; Tschudin, Jean-Jacques: Fascinující dějiny japonského loutkářství, Loutkář 3/2023, s. 9–14

V dávných dobách lidé v Japonsku věřili, že božstva sídlí v horách, a proto na venkovských slavnostech vztyčovali uprostřed vsí stromy pokácené v horských lesích, aby v nich mohli uctívaní bohové dočasně přebývat. Mělo se za to, že bohům lépe poslouží stromy s tenčími, slabšími větvičkami. Zvlášť byl pro tento účel uctíván strom sakaki (Cleyera japonica), který se během oslav používal – kněží mávali jeho větvemi nad svými hlavami, ale pokud nebyl dostupný, sloužily často jako náhrady klacíky ozdobené proužky bílého papíru. Kněží vyzývali božstva k sestupu dolů z hor, kladli jim otázky a interpretovali jejich sdělení. Domníváme se, že na počátku japonského loutkářství stálo právě manipulování posvátným klacíkem ze strany kněží a prostředníků, kteří jsou tak „předky“ všech loutkářů. Do 7. století, kdy bylo z Číny přineseno písmo, nemáme o japonské kultuře žádné záznamy. A…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.