Loutkar.online

Online archiv

Dolenská, Kateřina: Práce pro radost, Loutkář 3/2023, s. 4–7

Muže, který je osobností tohoto čísla jistě není třeba zdlouhavě představovat, protože se s jeho prací setkal každý, kdo zavítal do ostravského Divadla loutek. Zde v posledních více než třiceti letech vytvořil nepřeberné množství divadelních výprav, vtiskl mu jednotný vizuální styl (stejně jako třeba festivalu Spectaculo Interesse, který divadlo pořádá), a navíc je také autorem dřevěných postav, které zdobí divadelní fasádu. Řeč je samozřejmě o Tomáši Volkmerovi.

Tomáš Volkmer se narodil do rodiny herce a pánské kadeřnice. Jeho otec Jiří Volkmer, herec a režisér, platil za velkou hvězdu Divadla loutek, které v 50. letech dokonce spoluzakládal. Tomáš strávil dětství v Havířově, na který vzpomíná jako na nádherné mladé, zelené město.1 Do Ostravy, kde dnes především působí, jezdíval jako malý za svým otcem „do práce“ a také za babičkou, která bydlela ve Vítkovicích. Tam jsem se potkával s tou …

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.