Loutkar.online

Online archiv

Švecová, Veronika: Blahopřejeme, Loutkář 1/2023, s. 84–85

16. února oslavil herec, skladatel, hudebník, režisér Jiří Vyšohlíd krásných 80 let, z nichž většinu prožil na prknech loutkového Divadla DRAK v Hradci Králové. Toto významné výročí oslavil nejen v kruhu rodinném, ale také s okruhem divadelních přátel po premiéře inscenace Tajemná zahrada, kterou režíroval pro Divadlo U staré herečky. (md)

Jiří Vyšohlíd si v mládí za volnočasovou aktivitu místo neoblíbených hodin klavíru zvolil účast v dětském loutkovém souboru, který tehdy v Praze vedla významná pedagožka dramatické výchovy Hana Budínská, a loutky ho natolik oslovily, že začal studovat loutkoherectví na DAMU v Praze (1960–1964). Po absolvování mu bylo systémem „umístěnek“ přiděleno angažmá ve Středočeském loutkovém divadle v Kladně.

V roce 1967 nastoupil na pozvání svého někdejšího spolužáka Miroslava Vildmana do Divadla DRAK. Hned při své druhé inscenaci v tomto divadle byl pověřen slo…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.