Loutkar.online

Online archiv

Švecová, Veronika: Vnitřní svět máme všichni, Loutkář 1/2023, s. 80–83

Životní styl loutkářů se během staletí značně proměnil. Loutkové divadlo se dočkalo mnoha vlastních institucí včetně husté sítě kamenných divadel. Ale málokteří loutkáři se pevně drží jediné domovské scény. Ať už na volné noze, nebo pod svým zaměstnavatelem objíždějí nejen české, moravské a slezské regiony, hrají na festivalech, v divadlech, v kulturních domech i pod plachtami šapitó. Některé soubory mají však k tradici kočovných loutkářů ještě mnohem blíž než jiní. A právě o nich bude tento nový tematický cyklus letošního ročníku.

Prvním souborem, kterému se věnujeme, je Le Cabaret Nomade. Francouzský název není jen náhodně zvolený libozvučný pojem, soubor je od samého počátku mezinárodní. Jak už u podobných uskupení bývá zvykem, jedná se o pevné jádro stále spolupracujících tvůrců, které při projektech doplňuje okruh spřátelených umělců. Okolnostmi založení souboru byly ro…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.