Loutkar.online

Online archiv

Švecová, Veronika: Kladno jako hollywoodské předměstí, Loutkář 1/2023, s. 52–53

Filmové předlohy se na divadelní jeviště dostávají poměrně často, tvorba mnohých filmových tvůrců má velký divadelní potenciál, jindy se divadelníci ale jen přiživují na slávě kinematografických děl. Převést film na divadelní prkna totiž není tak jednoduché, jak by se zdálo, a zpravidla nestačí jen postavit podobné kulisy a nechat herce odříkat stejný text. Učebnicovým příkladem podařené adaptace, která si ve známém filmu nachází odrazový můstek k vlastní poetice a téma filmu vykládá po svém, je Případ Edward v Divadle Lampion.

Přestože se to nabízí, nerada bych celou recenzi věnovala srovnávání filmu s inscenací, kterou pokračuje úspěšná spolupráce mezi kladenským divadlem a režisérem Jakubem Šmídem. Případ Edward totiž není pouhým překlopením filmu do divadelního jazyka, byť ani to by nebylo málo. Není tedy vhodné jevištní dílo poměřovat tím, nakolik se podobá nebo liší od kultovn…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.