Loutkar.online

Online archiv

Švecová, Veronika: Výlet za hranice smyslu, Loutkář 1/2023, s. 44–45

Jiří Austerlitz má minimálně v českém divadle nezaměnitelný režijní rukopis. Jeho tvorba je silně hudební. Hraje si s rytmem, melodiemi, ale i s diváckou imaginací původním i přeneseným významem slov. Sdělení si vždy musí divák tak trochu domyslet sám, popustit uzdu fantazii a bavit se vším, co mu mozek na základě impulsů ze strany divadelníků nabízí. Absurdnost a nonsens jsou přitom dalšími stavebními kameny jeho poetiky.

Výsledný divadelní tvar má sice jasnou strukturu a pevné zákonitosti, ty však mohou být ani ne tak v přímém rozporu jako spíš zcela mimo rámec racionálního uvažování. Nad neustále se vkrádajícím „Proč?“ je tak lepší jen pokrčit rameny a nechat jej pohřbít lakonickým „Proto“, než se oním otazníkem nechat utrápit. To se však často snáz řekne, než udělá.

Tramtárie v Divadle Minor je dalším příspěvkem k Austerlitzově ohledávání hranic mezi hrou a divadlem, hudbou, zvukem a slove…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.