Loutkar.online

Online archiv

Dzadíková, Lenka: Slovenské expedície tímu Jakuba Maksymova, Loutkář 1/2023, s. 39–41

Režisér Jakub Maksymov a jeho ustálený tím (výtvarníčka Olga Ziębińska a hudobník Lazar Novkov) sa na Slovensku uviedli v roku 2019 inscenáciou Chronoškriatkovia v Bratislavskom bábkovom divadle (viď Loutkář 4/2019). Po krátkej prestávke nasledovalo intenzívne turné – v priebehu ôsmich mesiacov realizovali inscenácie v troch zriaďovaných bábkových divadlách v Bratislave, Nitre a Žiline. Jednotlivé výpravy smerovali do rozličných prírodných podmienok.

Vo vode

Prvá z expedícií smerovala do vodného prostredia. Na konci sezóny 2021/2022 uviedli v Bratislavskom bábkovom divadle dramatizáciu rozprávky nemeckého spisovateľa Otfrieda Preusslera Vodníček. Rozprávanie o narodení malého vodníka a jeho privítaní v jazere je v Maksymovej dramatizácii verné predlohe. Výraznejšie však prepracoval kontakt s ľudským svetom. Odlišný charakter má stretnutie s rybárom a väčší priestor dostali traja chlapci, s ktorými sa Vodní…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.