Loutkar.online

Online archiv

Králová, Markéta: Zase Malý strom? Ano!, Loutkář 1/2023, s. 31

Inscenace kladenského Divadla Lampion je moje třetí setkání se Školou malého stromu. Poprvé v roce 2007, kdy ji karlovarské Divadlo Dagmar přivezlo na Jiráskův Hronov, podruhé v roce 2016 v Divadle Kampa a potřetí tedy na Přeletu nad loutkářským hnízdem 2022. Ačkoli příběh indiánského chlapce každý soubor vyprávěl divadelně jinak, pokaždé byl poetický, hravý, plný staré čerokíjské moudrosti, která je s úctou ke knižní předloze posílána do hlediště. Oproti předchozím komorním představením je Malý strom Divadla Lampion svou výpravou a scénografií až opulentní. Velký dřevěný horizont s Psí hvězdou, kostýmy i rekvizity působí jako sladěný obraz, kusy stromů tvoří symbol domova, spojení s přírodou, zároveň jsou používány jako rytmický nástroj a loutka. A v tomto prostoru zní zpěv indiánských písní a v jejich pomalu plynoucím tempu tančí svůj rituální tanec starý Čerokij, dědeček loví a babi…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.