Loutkar.online

Online archiv

Dzadíková, Lenka: Kvapka slovenského oleja priliata do ohňa, Loutkář 1/2023, s. 28–29

Program Přeletu 2022 dokázal, že žiadna tradičná rozprávka ešte nemá úplne vyčerpaný potenciál a dá sa vylepšiť – motivácie, výstavba, prehĺbenie vzťahov (Babička Červené Karkulky dnes slaví narozeniny!) a že tradičné putovačky za princeznami môžu mať rôzne variácie a nadstavby (Uši pro princeznu, Zlatovláska, Tři zlaté vlasy děda Vševěda).

Z inscenácií, ktoré som na festivale videla, vyplýva, že sila veštby je rovnaká v antickom grécku (Antigona) aj v rozprávke (Tři zlaté vlasy děda Vševěda). Že aj rozprávka o Malej morskej víle (Myslíš dědo…?) sa dá doplniť o motívy, ktoré jej dodajú silu, a ak započítame i ryby, tak aj počet obetí blížiacich sa k tragédii antických rozmerov.

Ďalšia spoločná črta festivalových inscenácií sa netýka obsahu, ale formy. Videla som značné množstvo predstavení, ktorých súčasťou bola prítomnosť otvoreného ohňa na scéne. Babička Červené Karkulky z Liberca …

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.