Loutkar.online

Online archiv

Králová, Andrea: Život české loutkářské tradice z pohledu výtvarného, Loutkář 4/2022, s. 28–35

Ráda bych se v tomto textu pokusila reflektovat živost tradice českého loutkářství z pohledu výtvarného či scénografického. Z pohledu loutky jako výtvarného artefaktu, který svoji historickou podobu proměňoval v souvislosti s obdobím vzniku, proveniencí, uměleckou úrovní a zkušeností zhotovitele, ale i na základě sociálního postavení jejich majitele a dalších aspektů. Přes všechny tyto faktory platily zejména v devatenáctém století ve světě tradičních marionet a maňásků jisté rozpoznatelné zákonitosti, které jsou ve velké míře interpretované a vřazené do kontextu dějin loutkového divadla podle loutkářských rodů i lokací jejich působení. Tyto tradiční konvence či šablony tvarové i obsahové byly pak částečně porušeny obdobím modernismu, které svými výtvarnými výstřelky měnícími se co dekádu zasáhlo nejen celý vývoj výtvarného umění, ale díky osobnostem, jejichž tvorba zahrnovala loutky, také o…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.