Loutkar.online

Online archiv

Klíma, Miloslav: Divadlo DRAK a živá tradice, Loutkář 4/2022, s. 20–23

Východočeské loutkové divadlo DRAK se především v období, kdy ho vedl Jan V. Dvořák, programově hlásilo k české loutkářské tradici. Soubor divadla i díky přítomnosti Matěje Kopeckého vycházel z období 19. století, kdy putovali českými městy a vesnicemi početní loutkáři i se svými rodinami, hráli většinou v hospodách nebo v malých sálech, někdy i na volných prostranstvích. […] Styl jejich inscenací vycházel z poetiky barokního divadla zázraků a pompéznosti, přesto to bylo divadlo mnohem prostší než velká herecká divadla té doby. […] Poměrně rychle se u nás ustálil zvyk, že principál sám ovládal pohyb a hlasový projev všech postav, což vedlo k typickému stylizovanému projevu představení. Zvláště důležitou součástí v rámci celé struktury byly marionety – kvintesence vizuality této divadelní formy. Pro formování charakteristických rysů českého loutkářství tohoto období bylo důležité, že v …

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.