Loutkar.online

Online archiv

Dolenská, Kateřina: Výzkum české loutkářské tradice, Loutkář 4/2022, s. 9

Inspirací pro dvouletý výzkum bylo hned několik. Tím hlavním byl zcela jistě zápis českého (a slovenského) loutkářství na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO, který proběhl 1. prosince 2016 v etiopské Addis Abebě. Bezprostředně po poté se totiž kromě gratulací z celého světa dostavila i řada otázek, z nichž nejnaléhavější zněla: Co je na ten seznam vlastně zapsáno? S poněkud jízlivým nicméně pravdivým komentářem: Češi přece marionety nevynalezli… U jiných loutkářských nehmotných kulturních statků na témže seznamu je totiž situace poněkud odlišná. Jsou zapsané jako vývojově uzavřené fenomény, často lokálně omezené, které sice přežily do dnešních dnů, ale už se dál příliš nerozvíjejí a pietně drží původní ráz, styl a poslání.

Což se ale o českém loutkářství rozhodně říct nedá. Málokterý divadelní obor prodělal za poslední dvě století tak dynamický až turbulentn…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.