Loutkar.online

Online archiv

Tichý, Zdeněk: Skupova Plzeň 2022 aneb Festivalový restart ve znamení naděje a skutečných příběhů, Loutkář 3/2022, s. 40–44

Po čtyřletém čekání se z covidové mlhy vynořil na počátku června 34. ročník Skupovy Plzně. Bienále se tak neplánovaně proměnilo v kvadrienále, ovšemže za všeobecného přání, aby si festival tento „olympijský“ rytmus již nemusel nikdy zopakovat.

Atmosféra letošní Skupovky získala díky bohaté prezentaci tvorby japonských loutkářů atraktivní exotický nádech. Publikum si ovšem mohlo vybírat i z mnoha dalších představení „off“ programu, doprovodných akcí nebo nočních divadelních koncertů. Největší pozornost festivalového auditoria však tradičně patřila soutěžní sekci, v které se (po dílčích programových změnách) představilo 17 českých a slovenských souborů.

Loutky mezi operou a činohrou

Loutkáři se odnepaměti pouštějí do textů „vypůjčených“ z činoherní nebo operní produkce – tentokrát byly v jejich podání k vidění dva tituly, jež jsou z minulých let známé mj. z inscenací Divadla DRAK.…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.