Loutkar.online

Online archiv

Danadová, Mária: Ivan Martinka + Odivo = Svetlonos, Loutkář 3/2022, s. 35–39

Zamýšľaná premiéra projektu Svetlonos sa mala uskutočniť 16. mája 2020 v Divadle Pôtoň ako vyvrcholenie finálneho trojtýždňového rezidenčného pobytu v Bátovciach. Avšak kvôli povinnej karanténe spojenej so šírením ochorenia COVID-19 sme ju museli presunúť na jeseň 2020, pričom stretnutia tvorivého tímu so skúškami v priestore sme absolvovali už od júla 2019. Na tvorbe diela participujem ako performerka a režisérka.

Performatívny charakter, práca so zvukom transformujúcim sa z ruchovej roviny do scénickej hudby, hudba tvorená naživo, ale najmä pokus opätovne redefinovať bábku v súčasnom svete a súvislostiach a zároveň ju vrátiť do zorného poľa dospelého diváka – to sú atribúty, do ktorých boli v prípravnej fáze skoncentrované naše úvahy o projekte. Multimediálna bábková performancia sa stáva priestorom pre zdieľanie iracionálneho zážitku prítomného momentu, tak ako píše francúzsky literát, esejista, filo…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.