Loutkar.online

Online archiv

Dolenská, Kateřina: Za loutkami do Brna, Loutkář 3/2022, s. 8–9

Ve čtvrtek 21. dubna byla v brněnském Paláci šlechtičen slavnostně otevřena stálá výstava artefaktů z loutkářské sbírky Moravského zemského muzea (MZM), o níž se v odborných kruzích už dlouho šuškalo, ale jejíž realizaci zbrzdila kromě jiného také dvouletá pandemie. Expozice se nazývá jednoduše Loutkářské umění a její akcent je přirozeně kladen na tvůrce z moravské provenience. A hned úvodem se sluší prozradit, že se čekání vrchovatou měrou vyplatilo: je skutečně mimořádně povedená.

Jejím hlavním autorem je Jaroslav Blecha, jemuž byly věnovány předchozí stránky, a jeho tým oddělení dějin divadla. Samotná expozice, ponořená do příjemného příšeří, je rozdělena na dvě části. Ta v přízemí představuje unikátní český fenomén rodinných loutkových divadélek, jimž se Blecha systematicky věnuje a napsal o nich řadu publikací (mj. Rodinná loutková divadélka – Skromné stánky múz, MZM 200…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.