Loutkar.online

Online archiv

Matula, Richard: Paměť paměťové instituce, Loutkář 2/2022, s. 78–79

U příležitosti 50. výročí založení Muzea loutkářských kultur publikujeme úryvek z připravované publikace Sbírka a historie Muzea loutkářských kultur v Chrudimi, který nám vedení instituce laskavě poskytlo. Autorem knihy je Richard Matula, vedoucí oddělení pro péči, ochranu a prezentaci sbírky MLK, a zabývá se v ní historií a okolnostmi vzniku nejstaršího specializovaného loutkářského muzea v České republice, které vzniklo v roce 1972 ve východočeské Chrudimi. Autor si zároveň klade důležité otázky o smyslu existence muzejních institucí i jejich roli při vytváření kolektivní paměti dané společnosti, jak si můžete v ukázce sami přečíst. (red)

Slovní hříčka, která však v sobě skrývá a naznačuje některé zásadní otázky k problematice historie konkrétního muzea, na níž nelze nahlížet pouze jako na strohé faktické dějiny instituce, ať již na poli samotné historiografie, či historické muzeologie.1…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.