Loutkar.online

Online archiv

Špalková, Gabriela: O Odysseově bloudění s humorem a patosem, Loutkář 2/2022, s. 48–49

Je to symbolické – inscenace Odysseus pojednávající o bloudění antického hrdiny neměla cestu ke své premiéře na klubové scéně plzeňského Divadla Alfa 11. března 2022 úplně standardní. Vznikat začala v době, kdy pandemie covidu uzavřela divadla. Skupina herců, která nechtěla v době tvrdého lockdownu na přelomu roku 2020/2021 sedět nečinně doma, se rozhodla, že připraví novou klubovou inscenaci. Jejich volba nakonec padla na Odyssea. Ten byl odsouzen k bloudění po celých deset let. Inscenace o něm to měla o něco jednodušší – k cestě na jeviště jí stačil pouhý rok.

Tvůrčímu týmu soustředěnému kolem Petra Vydareného, vůdčí osobnosti projektu, se podařil husarský kousek. Košatý, komplikovaný děj Homérova eposu Odysseia navazujícího na předchozí Illiadu, dokázali autoři (inscenace i její režie je charakterizována jako kolektivní dílo) velmi zdařile adaptovat pro potřeby divadla pro věkovou skupinu 8+. P…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.