Loutkar.online

Online archiv

Švecová, Veronika: Loutkářství může zachránit život, Loutkář 2/2022, s. 27–28

Poté, co se z Afghánistánu stáhla americká vojska, situace v zemi notně eskalovala. Vlády ve státě se ujalo radikální konzervativní hnutí Tálibán a mnoha lidem začalo jít bez přehánění o život. Jedním z nich byl i afghánský loutkář a mim Karim Asir. Jeho příběh, v němž hraje výraznou roli organizace UNIMA, má naštěstí dobrý konec.

Karim Mohammad Asir, který proslul jako Afghánský Charlie Chaplin, se narodil roku 1994 v Íránu, kam jeho rodiče z Afghánistánu uprchli před Tálibánem. Když mu bylo dvanáct, vrátila se jeho rodina do válkou zničené země. Asir nastoupil na Kábulskou univerzitu, kde studoval performativní umění. Díky tomu, že jedním z jeho profesorů byl absolvent berlínské školy Ernsta Busche, který měl zkušenost s profesionálním loutkářstvím, přilnul Arim k loutkovému divadlu. Stal se členem loutkářské skupiny Parwana Theatre & Puppet Theatre Group a jezdil na mnohé festivaly loutkového divad…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.