Loutkar.online

Online archiv

Grazioli, Cristina; Bell, John: Loutky, vzdělávání a propaganda, Loutkář 2/2022, s. 12–13

Prapůvod loutkářství je sice neznámý, ale jednoznačně souvisí s panenkami na hraní i s mytologickými a kultovními figurami. Právě tento dvojí původ v dětství a mytologii nabízí možnost pro dvojí interpretaci, podle níž je loutkové divadlo jednak zábavou primárně určenou dětem, ale zároveň také vyjádřením dětství celého lidství, jakýmsi archetypem a předkem všech ostatních forem divadla.

Nejslibnější způsoby využití loutek ve vzdělávání jsou ty, které se dokázaly zbavit představy „divadla pro děti“ a tendence omezovat loutkářství pouze na stereotypní a zkostnatělou tradici a nepokoušet se o její oživení. Nejbohatší divadelní zážitky mají přístup k obrovské paletě figur, které umožňují prozkoumávat inherentní schopnost divadla vzdělávat a sloužit jako nástroj a metafora cesty, po které se člověk vydal, bez ohledu na jeho věk. Tento vzdělávací aspekt loutkářství najdeme v textu z roku 1668,…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.