Loutkar.online

Online archiv

Balvínová, Malvína: Kdo jsou ti tvůrci současné české loutkové animace?, Loutkář 1/2022, s. 82–85

Před několika lety připomínala kutnohorská galerie GASK rozsáhlou výstavou padesát let od úmrtí Jiřího Trnky. Ten se stal synonymem pro českou loutkovou animaci, inspirací pro řadu tvůrců a také tím, kdo (tehdy československou) filmovou loutku proslavil ve světě. V podobnou dobu probíhala ale také v jihočeské Třeboni výstava Loutka žije!, která mapovala současnou českou loutkovou animaci. Trnkův odkaz zůstává bezesporu silný, kdo jsou ale filmaři, kteří aktivně tvoří loutkové filmy dnes? O několika vybraných jsme připravili seriál, který zahajujeme portrétem Filipa Pošivače.

Vystudovaný „umprumák“, známý ilustrátor a výtvarník Filip Pošivač se jako režisér-loutkář etabloval v roce 2015, kdy dokončil a s úspěchem premiéroval půlhodinový loutkový film Až po uši v mechu. Režíroval ho společně s Barborou Valeckou několik let, začali ještě v době studií. Film je určen malým divákům, a právě ty si …

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.