Loutkar.online

Online archiv

Slavíčková, Sarah: Dětské publikum je nejupřímnější, Loutkář 1/2022, s.

Od dětství společně objevují a dobývají divadelní svět. Přes recitaci, moderování, cestu z Trenčína do Prahy, studium na „alterně“ až po výrazné pražské scény, jako je Dejvické divadlo, a především Divadlo v Dlouhé, kde kromě činoherních inscenací v mezičase hrají a tvoří ve svém sourozeneckém souboru Divadlo Pro malé. Magdalena Zimová a Martin Matejka jsou zkrátka nerozlučnou dvojicí.

Oba jste studovali katedru alternativního a loutkového divadla DAMU. Jak na studia vzpomínáte, co pro vás bylo nejzásadnější a jak vás tehdejší pedagogové a prostředí ovlivnili?

Martin: Na ALD DAMU jsem nastoupil v roce 1990. Bylo pár měsíců po sametové revoluci a já, jak v Jiříkově vidění, přijel ze Slovenska vlakem Medzilaborec do Prahy, abych tady studoval takzvanou „alternu“. Pro mě to byl zázrak. Najednou jsem mohl pracovat s Arnoštem Goldflamem, Janem Schmidem, Luckou Bělohradskou, Máťou Kopeckým. Každý sem…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.