Loutkar.online

Online archiv

Slavíčková, Sarah: Scéna jako jedna velká loutka, Loutkář 1/2022, s. 70–74

Všichni znají loutkářský rod Kopeckých, v jehož řemesle a umu pokračuje také uznávaný scénograf Jakub Kopecký. Dvorní souputník dua SKUTR vytváří scénografie pro přední české tvůrce a tvůrkyně, jako jsou např. Lenka Vagnerová, Jiří Nekvasil, Jiří Adámek nebo David Drábek, na nejprestižnějších českých jevištích. Svědčí o tom i několik ocenění a nominací na Cenu divadelní kritiky.

Loutkářské principy, jako je třeba práce s rekvizitou, personifikace předmětů a práce s výtvarnou metaforou, jsou v jeho tvorbě čitelné a prý přirozené i v neloutkových inscenacích. V posledních letech se ale rád vrací k loutce jako takové a společně s režisérem Jankem Jirků vytváří v Divadle Minor edukativní, silné a výtvarně neskutečně propracované inscenace o historii našeho státu.

Nedávno jste obdržel Cenu divadelní kritiky za scénografii k inscenaci Divadla Minor Bratři naděje, inspirovanou přímo va…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.