Loutkar.online

Online archiv

Špalková, Gabriela: Maňásci na jevišti Alfy, Loutkář 1/2022, s. 58–60

Vedle inscenací kombinujících na jevišti loutky a herce a inscenací činoherních z poslední doby uvedlo plzeňské Divadlo Alfa v této sezóně i dvě premiéry čistě loutkové. Pohádky z Ošemetna (premiéra 8. 10. 2021) a nyní 18. 2. 2022 maňáskový „spaghetti western“ Pádístepí, náčelník Bizonů. Liší se typem použitých maňásků a svým charakterem. Společného mají režiséra – uměleckého šéfa Alfy Tomsu Legierského – a také originalitu a precizní výkony loutkoherců plzeňské Alfy.

Ošemetná muppetová show

„Ošemetný, ošemetná, ošemetné“ – neobvyklé adjektivum, které dnešním malým dětem nejspíš mnoho neřekne; že by je znali žáci mateřských školek a prvních tříd z opery Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta, v níž obviňuje Mařenka Jeníka: Tak ošemetný muž jsi ty, je krajně nepravděpodobné. A přece je na substantivu odvozeném ze stejného slovního základu založena jak knížka pro děti Tomáš…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.