Loutkar.online

Online archiv

Šlechtová, Ema: Dinosauří majestát bez přetvářky, Loutkář 1/2022, s. 54–55

Planeta se ohřívá, voda dochází, kyslík ubývá. S každým dalším dnem jsme jako lidstvo o krůček blíž environmentální krizi, devastaci podmínek nutných pro život, o krůček blíž k vyhynutí. Je to tragédie, kterou však zdaleka nezažíváme jako první. Vzpomínáte na dinosaury? Nezávislý mezinárodní soubor KHWOSHCH se k praještěrům obrací, vypráví jejich srdceryvný osud, a to skrze silně poetickou loutkovou operu. Vizuální onanie, zvuková euforie a loutkový koncert, tím vším je Dinopera.

Soubor vtahuje diváka do světa, kde se to malými i velkými zázraky jen hemží. V rámu s oponou z červeného sametu, oné nedotknutelné tradiční loutkové scény (současně nesoucí odkaz na honosné operní kukátko), se odehrává něco, co dokáže vtáhnout nejen do dob starodávných, ale do světa, kde je všechno možné, kde loutky jakoby ztrácí své fyzické limity a proměňují se v nositele velkých příběhů Země. Přitom je…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.