Loutkar.online

Online archiv

Švecová, Veronika: Kouzlo i trapno dětské zábavy, Loutkář 1/2022, s. 52–53

Asi každý máme nějaký film, který jsme jako děti zbožňovali, smáli jsme se málem do bezvědomí a s kamarády na sebe halekali hlášky z té třeskuté komedie. A stejně tak se nám asi každému už někdy stalo, že jsme takový film viděli později v dospělosti a málem jsme se hanbou propadli, jak jsme mohli žít v domnění, že je daný snímek kvalitní a zábavný. A právě po estetice takových filmů se rozhodli sáhnout tvůrci inscenace Zachraňte číslo 6! v pražském Divadle Minor.

Přímou inspirací jim byla americká rodinná komedie Číslo 5 žije z 80. let, často vnímaná jako slabší napodobenina slavného sci-fi E.T. – Mimozemšťan. Jak ale už změněný název napovídá, nejedná se o přímou jevištní adaptaci. Dramaturgicko-režijní duo Petr Erbes a Boris Jedinák si z filmu vypůjčilo stěžejní motivy, které přeskládalo do vlastního padesátiminutového příběhu. Zůstal samozřejmě robot, který místo aby dál f…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.