Loutkar.online

Online archiv

Švecová, Veronika: Do Lampionu za dobrodružstvím, Loutkář 1/2022, s. 49–51

Výraznou dramaturgickou linií kladenského Divadla Lampion jsou již delší dobu jevištní adaptace dobrodružné literatury. Tah je to chytrý, napínavé příběhy již po generace baví holky i kluky. Tvůrci navíc sahají po nadčasových titulech, které mají potenciál oslovit současné dětské publikum a pro jejich dospělý doprovod mají určitý nostalgický potenciál. Mé cesty do Lampionu vedly do pravěku, k indiánům, mezi vlky na daleký sever i do teplých krajin afrického kontinentu.

Kromě Cesty do pravěku, Malého stromu a Vlčího oka by se sem tematicky rozhodně vešly i další kladenské tituly. Původně se text měl dotýkat i verneovky 20 000 mil pod mořem, avšak chaotická covidová doba plná přesunů a rušení termínů tyto plány překazila. A o režiích Jakuba Maksymova, tedy Komodu a Stínu kapradiny, které byly obě inspirovány knižními předlohami českých klasiků, se na stránkách Loutkáře již psalo (viz čísla 4/…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.