Loutkar.online

Online archiv

Smith, Matt: Aplikované loutkářství - principy a postupy, Loutkář 1/2022, s. 30–35

Idea aplikovaného loutkářství existuje už nějakou dobu a například založení britské vzdělávací loutkářské asociace (Educational Puppetry Associacion – EPA) v roce 1943 je toho důkazem. Už během války EPA představovala v tehdejších velmi temných dnech nadějnou vizi pro loutkářství se společensko-vzdělávacím zaměřením. Mnohem později, v roce 1992, zkoumali postavení loutkářství ve Velké Británii Allen Keith, Phyllida Shaw a Fiona Ellis a ve výsledné knize On the Brink of Belonging konstatovali, že téměř tři čtvrtiny dotazovaných souborů pracují ve školách a více než polovina v komunitních centrech; představení a workshopy v kulturních domech a institucích jsou běžné a hrstka loutkářů spolupracuje se zdravotnictvím. Pro některé loutkáře není představení nebo workshop ve škole ničím jiným než užitečným zdrojem příjmů; pro jiné je práce ve vzdělávacím systému vědomá volba. Podobně pro někter…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.