Loutkar.online

Online archiv

Majaron, Edi: Umění jako cesta k dítěti, Loutkář 1/2022, s. 16–17

Loutkové umění je důležitou součástí kultury, která nejvýrazněji odděluje lidskou bytost od všech ostatních živých tvorů. Vychází ze starověkých rituálů a představuje lidskou komunikaci s bohy jako znamení úcty a závislosti na jejich vůli. Rituály byly vždy vyjádřeny stylizovaným vizuálním vzhledem (například kostýmem nebo maskou), symbolickými pohyby a specifickými akustickými projevy. To jsou kořeny všech umění. Během tisíců let lidstvo nashromáždilo vzácné dědictví, obohacené z generace na generaci o nová umělecká díla, kterými přispěli mnozí vynikající umělci. Toto dědictví naplňuje naše životy pozitivní energií, konfrontuje nás se sebou samými a provokuje nás k tomu, abychom byli hrdými lidskými bytostmi.

Je proto nanejvýš důležité, aby každé dítě dostalo co nejdříve šanci být konfrontováno s mnoha tvářemi umění: vše, co ho obklopuje, patří do vizuální kultury; proto je pro výv…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.