Loutkar.online

Slavíčková, Sarah: Období

Období „lockdownu“ nás dokonale prověřilo

Muzeum loutkářských kulturu v Chrudimi zastává důležitou funkci v propagaci loutkářství jako živého fenoménu a s naplňováním tohoto poslání nezahálelo ani během nepříznivé situace. Naopak – svým návštěvníkům alespoň virtuálně nabídlo neuvěřitelné množství aktivit a programu. Jak říká „píárista“ Břetislav Oliva, který za tímto online obsahem stojí: Chtěli jsme ukázat, že kultura a loutkové divadlo žijí i v době takto nepříznivé, a také projevit solidaritu s našimi přáteli a kolegy z divadel a loutkářských souborů.

Rozhovor: Sarah Slavíčková

Vaše instituce byla i za doby pandemie neuvěřitelně činná – ať už na webu MLK, ale i sociálních sítích. Skoro každý den jste přinášeli odkazy na domácí i zahraniční loutkářské projekty, dílny, záznamy inscenací, virtuální prohlídky galerií nebo živé přenosy. Jak jste v té nelehké době vnímali své poslání?

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi plní vedle své sbírkotvorné a výstavní úlohy i funkci kulturního centra, kdy se snažíme především o propagaci loutkářství jako živého fenoménu. To s sebou nese v průběhu roku pořádání mnoha akcí, ať již jako doprovodu k probíhajícím výstavám nebo samostatných aktivit doplňujících kulturní nabídku v regionu. V minulém roce došlo kvůli pandemii koronaviru k extrémní situaci, kdy živá kultura v podstatě přestala existovat a my, stejně jako ostatní kulturní subjekty, jsme hledali cestu nejen, jak se udržet v povědomí, ale jak přinést něco nového, co by pomohlo lidem zahnat černé myšlenky z dlouhotrvající izolace. Chtěli jsme ukázat, že kultura a loutkové divadlo žijí i v době takto nepříznivé, a také projevit solidaritu s našimi přáteli a kolegy z divadel a loutkářských souborů, kterým přineslo období zákazu živých akcí citelné existenční problémy, a sdílením jejich online akcí je alespoň symbolicky podpořit.

Kromě přehledu různorodých loutkářských aktivit se ale i vaše instituce snaží být s návštěvníky a příznivci loutek stále v kontaktu. Do online prostoru přinášíte také svoje rozmanité projekty – např. vzdělávací seriál Kašpárkova aktovka o historii loutkového divadla, záznamy inscenací historických loutkových her z muzejní audiosbírky, online dílny nebo čtení z publikací MLK. Kdo projekty iniciuje? Spolupracujete na nich s nějakými externími tvůrci? A jak náročná je jejich realizace?

Všechny tyto projekty vznikají přímo v muzejní dílně, a to včetně jejich samotné realizace. Jedinou externistkou je naše dvorní grafička, která se v projektu Muzeum online ujala také natáčení videí a správy sociálních sítí. Většina aktivit se zrodila z nápadů v PR oddělení, velmi nám při jejich realizaci pomohlo také sbírkové oddělení muzea, což je, dá se říci, nezbytné, protože poměrně velká část aktivit je inspirovaná představit na webu a sociálních sítích sbírkové předměty, které normálně návštěvníci nemají možnost v muzeu vidět, jako jsou archivní nahrávky, historické fotografie nebo loutky, které jsou sice nádherné, ale v nabitém výstavním plánu se na ně může dostat řada až za spoustu let. Samotná realizace projektu Muzeum online s podtitulem S loutkami sedm dní v týdnu je poměrně náročná, a to jak časově, tak i šíří jednotlivých aktivit. Za běžného chodu muzea by na ně určitě nebyl čas, ale právě období koronavirové uzávěry nám paradoxně uvolnilo ruce pro takové projekty, nebo třeba pro velkou obměnu stálé expozice Magický svět loutek, kterou jsme realizovali v průběhu jara 2020.

Na koho svými aktivitami cílíte? Rodiče s dětmi, loutkářskou komunitu, odbornou veřejnost?

Vzhledem k tomu, že jsme chtěli, samozřejmě s vědomím dočasnosti i limitů tohoto kroku, v podstatě převést běžný návštěvnický provoz muzea do virtuální sféry, snažili jsme, aby i skladba programu odrážela cílové skupiny, které k nám do Mydlářovského domu za normálních okolností chodí. To znamená, že jsme se snažili, aby si každá z těchto skupin našla v Muzeu online to svoje: rodiče s dětmi tvořivé workshopy, dobrodružné výpravy s „Ručikou“ do temných zákoutí muzea nebo online divadelní představení, loutkáři humorné glosy v Kašpárkově aktovce nebo názory kolegů v Ptali jsme se… Pro odbornou veřejnost jsme otevřeli audio a foto archiv, a také připravujeme cykly Střípky ze sbírky nebo Restaurátorské okénko. Všechny programy jsou nicméně udělány způsobem, aby je mohl sledovat prakticky každý, kdo má rád loutky a loutkové divadlo a chce se o něm dozvědět něco nového nebo se případně „jenom“ pobavit.

A jakou máte odezvu? Víte například, kolik mají vaše videa zhlédnutí a kdo se na ně nejvíce dívá?

Musím říci, že odezvy na naše aktivity jsou velice příznivé, až mě to samotného překvapilo. A také mě překvapilo, kolik lidí je sleduje, vždyť za necelý půlrok se počet fanoušků MLK na Facebooku téměř zdvojnásobil, videa mají několik stovek zhlédnutí a naše příspěvky běžně komentují lidé i ze zahraničí. A to i bez investic do propagace příspěvků na sociálních sítích. Doufáme, že se po otevření muzea zájem přenese i do nárůstu návštěvnosti muzea a jeho akcí.

Přinesly vám tyto projekty něco nového, podnětného do budoucna – ať už vám osobně nebo instituci?

Já bych řekl, že nás celé období „lockdownu“ dokonale prověřilo. Tím, že se přes všechna úskalí podařilo realizovat takové množství zajímavých a smysluplných projektů, které přesahují rámec běžného fungování muzea v „normálních“ časech, jsme ukázali individuální schopnosti, loajalitu i smysl pro týmovou práci a objevili v sobě nečekané rezervy. Zatím nevíme, co přinese rok letošní, zda se na podzim neocitneme opět v kleštích dalších omezení, ale jedno je jisté již v tuto chvíli: to, jak jsme zvládli ta těžká období loňského a začátku letošního roku, pro nás může být velkou vzpruhou a povzbuzením.

Některé galerie a muzea pořádaly virtuální prohlídky. Bylo možné se takto podívat i do vašeho muzea?

Na našich webových stránkách jsme měli virtuální prohlídku k dispozici už před covidem, i když samozřejmě nezahrnovala změny, ke kterým došlo v loňském roce ve stálé expozici. Vzhledem k tomu, že ale nejsme velkými příznivci tohoto typu muzejní prezentace, rozhodli jsme se připravit vlastní, originálnější, a doufejme i zábavnější online prohlídku, kvůli níž právě vznikla zmiňovaná postava Ručiky, svérázného maňáska, který návštěvníky zavedl i na místa, kam se běžně podívat nemohou, jako je depozitář, pracovny kurátorů či různé tajemné sklepní a jiné prostory, kterých historické domy muzea skýtají víc než dost. Kromě míst, které návštěvníci běžně neuvidí, jsme se, jak již bylo řečeno, rozhodli také zpřístupnit zajímavé sbírkové předměty ukryté v depozitáři, knihovně a na digitalizačních serverech nebo prezentovat práci muzejního restaurátorského pracoviště.

S návštěvníky jste se také během „Mikulášské“ propojili prostřednictvím Skypu. Bylo podobných „mimodivadelních“ a streamovaných akcí více?

Příprava takových akcí je poměrně technicky náročná, pokud se mají uskutečnit v určité kvalitě, a tak byl Mikuláš z tohoto pohledu výjimečný. Muzeum nemá na streamované akce technické vybavení, ale využili jsme obětavé pomoci našeho dvorního zvukaře, který pro nás normálně zajišťuje ozvučení koncertů během letního festivalu na muzejních terasách. Podle reakcí nadšených dětí i spokojených rodičů se zdá, že se v datovém přenosu kouzlo tohoto svátku a emoce s ním spojené neztratily.

Nicméně jsme v době lockdownu realizovali několik dalších zajímavých akcí, do nichž jsme, při dodržení všech protiepidemických opatření, aktivně zapojili i širokou veřejnost. Například po celé vánoční období se muzejní život soustředil kolem Anděla přání, loutkového patrona muzea a posla dobrých zpráv, který již několik let pravidelně přilétá během adventu na arkády Mydlářovského domu a plní lidem jejich přání. V nelehké době, kdy na veřejnost již doléhal stres z dlouhého období zákazů a omezení i kontinuálního proudu špatných zpráv v médiích, jsme zaznamenali nejen rekordní množství přání, ale i mnoho pozitivních reakcí na anděla samotného. Doufáme, že se všechna přání vyplní!

Jak nakonec celou situaci a téměř roční přesun do online prostoru hodnotíte?

Nikdo nepochybuje, že pro kulturní sféru i celou Českou republiku je období pandemie koronaviru jedním z nejtěžších v novodobé historii. Dá se na něj, minimálně z našeho pohledu, ale pohlížet dvojí optikou. Z ekonomického pohledu jsme samozřejmě utrpěli velké škody a v tuto chvíli ještě nevíme, jak moc celá ta situace poznamená provoz muzea a případné budoucí investice. Ale, jak již bylo řečeno, období uzávěry muzea nám poskytlo prostor pro realizaci nových projektů, pro modernizaci expozice i zlepšení návštěvnického komfortu, například zprovozněním e-shopu na našich webových stránkách, který byl právě jedním z těch dlouhodobých „restů“. Aktivity pod hlavičkou Muzea online nás navíc dobře připravily na propagaci projektu reprezentativní výstavy českého loutkářství v korejském Soulu, což je jeden z největších výstavních počinů muzea posledních let.

Situace se konečně uvolnila. Jaké expozice a projekty vás čekají při znovuotevření muzea? A bude MLK zaštiťovat nějaký doprovodný program v rámci Loutkářské Chrudimi?

Jak jsem již zmínil, na návštěvníky čeká obnovená stálá expozice Magický svět loutek, doplněná o spoustu interaktivních prvků, videí, prezentací a samozřejmě nových exponátů. Jsme třeba moc rádi, že v muzeu konečně dostane odpovídající prostor František Vítek a v části expozice věnované modernímu českému loutkovému divadlu tak mohou návštěvníci obdivovat kompletní scénografii a loutky z legendárního Enšpígla. Návštěvníky určitě potěší, když budou moci v rámci videí vidět přímo „v akci“ loutky z expozice, ať již je to historický Skupův Spejbl a Hurvínek, marionety kočovných loutkářů nebo Trnkův Pianista. V části věnované zahraničním loutkám jsme zase nově vystavili loutky vietnamského vodního divadla a návštěvníci zde mohou v rámci interaktivní prezentace obdivovat loutky doslova z celého světa. Na letní turistickou sezónu máme připravené také dvě krátkodobé výstavy. Spejblova ceSTOvka je opožděnou oslavou Spejblova stoletého výročí, které měl na podzim 2020, ale výstava byla z pochopitelných důvodů otevřena až v květnu 2021. V červnu 2021 u nás rovněž přivítáme loutky výtvarníka Stanislava Holého, který před 40 lety stvořil pro tehdejší Studio kamarád oblíbené postavy Jů a Hele.

Co se týče akcí, tak v tuto chvíli již máme kompletně připravený letní kulturní festival Bez nití | Odvázané léto na terasách, který bude probíhat o prázdninách a těšíme se na jubilejní 70. ročník Loutkářské Chrudimi, kdy ve spolupráci s organizátory zajistíme něco z doprovodného programu na terasách Mydlářovského domu a naše lektorky během festivalu povedou speciální loutkářský příměstský tábor.

Máte nějaký vzkaz pro příchozí návštěvníky?

Chtěli bychom moc poprosit všechny, kdo mají rádi loutky a loutkové divadlo, aby za námi přijeli do Chrudimi a podpořili nás a naše aktivity, protože tím nejdůležitějším poznáním a poučením z koronavirové pandemie je to, jak moc potřebujeme kontakt a interakci s našimi návštěvníky a že ani sedm dní v týdnu s loutkami online nemůže nahradit hodinu či dvě v jejich bezprostřední přítomnosti.

Loutkář 2/2021, s. 54–56.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.