Loutkar.online

Dolenská, Kateřina: Editorial

Vážení a milí čtenáři,

pandemická situace se na konci téměř neuskutečněné divadelní sezóny pomalu upokojila a nezbývá než doufat, že letní festivaly, a hlavně rozjezd dalšího divadelního (a koneckonců i školního) roku nezkomplikuje další vlna.

Uvidíme.

Na co se můžete těšit v tomto čísle? Pokračujme – bohužel – v lehce improvizovaném režimu, kdy nemůžeme informovat o horkých novinkách na divadelní scéně a spíše dokumentujeme pro budoucí badatele to, co se v tomto bezprecedentně podivném období dělo a děje. Obeslali jsme proto znovu české loutkáře, aby se svěřili s tím, jak se vypořádali s dalšími a dalšími komplikacemi při výkonu své umělecké profese. Vyznění ankety je ovšem kupodivu spíše optimistické; loutkáři se zkrátka jen tak nevzdají!

V hlavním tématu pokračujeme v cestování prstem po mapě: tentokrát přinášíme zprávu o loutkářství v asijských státech bývalého Sovětského svazu. Přiznám se, že mi udělala obrovskou radost především spolupráce s loutkářem Byrnem Powerem – původem z Aljašky, dnes žijícím v Gruzii –, který ochotně souhlasil, že nám o tamějším loutkářství podá zevrubné svědectví. Jeho velmi osobně laděná reportáž, a zejména objev zapomenutého animátora

Karlo Sulakauriho, o němž pro nás velmi poutavě napsal, vřele doporučuji vaší pozornosti. A mimochodem – Byrne Power je i velkým znalcem a obdivovatelem českého loutkářství, jak se můžete dočíst na jeho blogu Gravity from Above

s podtitulem A Journey Into European

Puppetry (https://gravityfromabove.wordpress.com/).

Z letošních seriálů bych také ráda upozornila na rozhovor s muzikantem a hercem Janem Matáskem

(z cyklu hudební skladatelé), na rozhovor se Zuzanou Vítkovou (cyklus věnovaný pozoruhodným scénografkám), povídání s Vladimírem Sosnou o loutkách a loutkářských workshopech, které často doprovází festivalový program, a konečně rozhovor s talentovanými sestrami Erikou a Dianou Čičmanovými, které zdobí i letně laděnou obálku tohoto čísla.

To a mnohé další jsme pro vás nachystali v poněkud komplikovaných časech lockdownů, zákazů a karantén a doufáme, že třetí číslo už budeme připravovat za podmínek relativně normálních, kdy se múzy dostanou opět ke slovu.

Příjemné čtení a pevné zdraví vám za všechny, co se na tomto čísle podíleli, přeje

Kateřina Dolenská

Loutkář 2/2021, s. 1.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.